Anonim

Åbn dine øjne - Oversættelser gået galt

Jeg gætter på, at dette har noget at gøre med "queer", der har politiske / sociale konnotationer i Vesten. Eller måske er det en forskel i oversættelse? Jeg ser en underudgivelse, der bruger den tidligere, men jeg har set den sidstnævnte brugt i forskellige artikler og på forskellige hjemmesider.

Dette er udelukkende et spørgsmål om, at forskellige oversættere oversætter et ord på forskellige måder.

Det pågældende japanske ord er bakenezumi. Dette kan tages som "monsterrotte1"( ) eller som" transformeret rotte "( ). Det er ganske rimeligt at oversætte bakenezumi som "Monster Rat", men det er også let at se, hvordan en oversætter, der ønsker at være lidt mere prangende, måske vælger udtrykket "Queerrat" (med "queer" i den klassiske betydning af "underlig, ejendommelig", ikke den moderne betydning af "homoseksuel").

Sidstnævnte valg giver mening for så vidt som bakenezumi er (tror jeg) en original mønter til Fra den nye verden, og det er derfor ikke en dårlig idé at mønte et originalt engelsk ord, der svarer til det.

Det forekommer mig usandsynligt, at de oversættere, der valgte "Queerrat", gjorde det som en form for social kommentar.


1 Teknisk set japansk nezumi kan henvise til mus, rotter og et antal beslægtede gnavereorganismer. Hvis du har set hele showet, vil du forstå, hvorfor "rotte" er det rigtige valg her.