Anonim

Mine spil efter Z'Gok-E opdateringen - MS Gundam: Battle Operation 2

Hvad er generelt de største problemer, der skader nøjagtigheden af ​​den engelske oversættelse af en manga? Efter denne proces, i betragtning af at problemer, "nuancer" og "følelser" i dialogerne med hensyn til den samme titel i det originale japanske sprog bevares nok?

Kan du give mig et eksempel, og hvorfor? mange tak. (:

3
  • Du kan være interesseret i vores søsterside Japansk sprog for generelle spørgsmål relateret til det japanske sprog.
  • Dette er stadig alt for bredt. Oversættelsesnøjagtigheden er subjektiv og variabel, selv inden for et enkelt arbejde, og du spørger bogstaveligt talt om hver manga nogensinde.
  • Jeg ved ikke, hvor problemet er, da jeg indtil nu har fået to svar, og begge er helt sikre på mit spørgsmål. Så jeg synes, mit spørgsmål var ret klart.

Japansk og engelsk er ikke engang relaterede sprog, så deres grammatik er helt anderledes, til det punkt, hvor den måde, du vil sige noget på et sprog på, er bogstaveligt talt umuligt på et andet.

For eksempel er japansk et meget kontekstuelt sprog. Der er meget lidt i vejen for pronomen, emner udelades ofte helt, køn er ofte tvetydig og så videre. Jeg har endda set en spoiler i den engelske oversættelse af Pandora Hearts, hvor det japanske sprog kunne være målrettet tvetydigt ved udeladelse, men engelsk ved grammatik nødvendighed afslørede identiteten på en bestemt person fra start. Skønt en mindre bogstavelig oversætter måske kunne have undgået den fælde.

En anden forskel, der får oversættere meget smerte, er keigo eller formel japansk. Japansk skelner meget stift i, hvilken slags sprog du bruger, når du taler til en underordnet, en overordnet eller en peer, og det kommer bare ikke på engelsk, det meste af tiden.

Selv enkle navneord mellem sprog har naturligvis ikke en ensartet betydning, men alligevel er en almindelig fejl, mange oversættere begår, at antage, at de gør det. For eksempel kan ordet hoshi betyde planet eller stjerne, men mange mennesker oversætter det meget konsekvent kun som stjerne, selv når teksten tydeligvis taler om en planet.

Gode ​​oversættelser kræver ofte også kulturviden, som oversætteren måske eller måske ikke har. Lejlighedsvis har jeg set fejl i oversættelser, simpelthen fordi oversætteren for eksempel ikke var opdateret med popkulturkendskab - jeg så for nylig en fejloversættelse om, at "dere" er en forkortelse for "tsundere", fordi oversætteren ikke var klar over, at tsundere er en slangord lavet ved at sammensætte lydeffekterne for en foragtelig "hmph" (tsun) og flirt (dere.)

Desuden er der nogle oversættelser derude, der er flade ud forfærdelige. Især dem, jeg husker, er de officielle subs for streams af Full Metal Panic og Beast Player Erin, begge havde åbenlyse fejl til venstre og højre. Bodacious Space Pirates, underdelen for strømmen, oversættes også konsekvent suna no akahoshi som Sand of the Red Star, når det bogstaveligt talt bare betyder Red Planet of Sand eller bare Sandy Red Planet (endnu en fejloversættelse af hoshi, plus bare flad ud at misforstå funktionen af "nej" i denne sætning.)

Alt i alt vil jeg dog sige, at kvaliteten af ​​oversættelser i disse dage generelt er i det mindste brugbar, men du vil sandsynligvis stadig få mere ud af det, hvis du forstår originalsproget.

Givet et kildemateriale på sprog A, vil en oversættelse til sprog B ikke være den samme. For det første er den person, der oversætter, normalt en anden, så de ved muligvis ikke den oprindelige hensigt, som forfatteren havde. Sprog er også anderledes, så ting må ikke overføre.

Men dette gælder for oversættelser af noget, ikke kun manga.

Nu skal en anstændig oversætter være i stand til at minimere tabet. Man kunne:

  • oversætte teksten til noget, der resulterer i en ækvivalent reaktion på læseren (f.eks. havde den originale tekst et ordspil, så oversættelse af det bogstaveligt talt ville gøre det, så læseren ikke griner af det, så i stedet laver vi en forskellige ordspil, og læseren griner stadig)
  • sæt i noter, der forklarer, hvorfor kildesprogsteksten er skrevet, som den er
  • omskriv teksten lidt
  • ... muligvis andre tricks
  • kombination af ovenstående

Med hensyn til eksemplet på den første: der er denne tekst, som jeg oversætter, der er afhængig af, at " " betyder begge "modermælk" og "bryster". Hvis jeg oversatte det bogstaveligt, ville ordspillet gå tabt. Så i stedet gør jeg teksten vag med "de" om, hvad en person faktisk henviser til, og ikke afslører den indtil sidste øjeblik. Men dette mister igen noget på, hvad der var i kildeteksten. På den anden side, hvis jeg anbragte en oversættelsesnotat i stedet for det, ville det have dræbt ordspillet (og derfor ville den tilsigtede effekt på læseren gå tabt i oversættelsen), men ville have bevaret tekstenes betydning .

Et andet eksempel, der ofte er problematisk med oversættelser til engelsk, er spørgsmålet om pronomen: der er forskellige førstepersonspronomen afhængigt af køn, eller om det er en formel eller uformel situation. Man kunne gøre det svært at oversætte uden at indsætte en oversættelsesnotat, hvis et tegn i kildematerialet bruger et andet førstepersonspronom, som den sociale protokol ville forvente, og andre tegn bemærker det.