Anonim

Fortryllet. [HnR]

Hvorfor læses manga fra højre mod venstre? Har det altid været sådan? Er der nogen undtagelser?

(Vendt manga er undskyldt fra dette spørgsmål.)

2
  • Jeg tror ikke, det er bare manga. En masse gamle kinesiske tekster blev læst højre-venstre. Meget heraf har fortsat i dag i mange kulturer.
  • Dette er relateret chinese.stackexchange.com/a/608/9508. Dybest set er kinesiske og japanske tegn skrevet fra højre mod venstre og top til bund, så tekstens strøm stammer fra strømmen af ​​at skrive et enkelt tegn. Forestil dig at slutte til venstre efter at have skrevet et ord og derefter skulle fortsætte til højre, det ville være ret upraktisk.

Det traditionelle japanske skriftsprog går fra højre til venstre.

Bøger i Japan har tendens til at starte fra den "højre-mest" side. Det er kun naturligt, at mangapublikationer følger det samme format.

Traditionelt er japansk skrevet i et format kaldet tategaki ( ), som kopierer det traditionelle kinesiske system. I dette format er tegnene skrevet i kolonner, der går fra top til bund, med kolonner ordnet fra højre til venstre. Efter at have nået bunden af ​​hver søjle fortsætter læseren øverst i søjlen til venstre for den aktuelle.

Moderne japansk bruger også et andet skriveformat, kaldet yokogaki ( ). Dette skriveformat er vandret og læser fra venstre mod højre, ligesom engelsk.

En bog trykt i tategaki åbner fra hvad en vesterlænding ville kalde ryggen, mens en bog trykt i yokogaki åbner fra det, der traditionelt i Japan ville have været betragtet som ryggen.

Wikipedia

5
  • Tak skal du have. Hvis det er muligt, bedes du også adressere mine underspørgsmål. Er der nogen manga trykt i yokogaki? Har det altid været tategaki med manga?
  • 2 @coleopterist Nogle gange i manga er der skrevet tekst fra venstre mod højre i vandrette streger (yokogaki), men selve bogen er stadig "højre mod venstre orienteret" (paneler til højre læses først, bogens rygsøjle er til højre). Men hvis du spørger, om der er nogen fra venstre mod højre orienteret manga i Japan (paneler til venstre læses først, rygsøjlen er til venstre), er jeg ikke sikker.
  • 1 @coleopterist Jeg ved det heller ikke. Jeg ville ikke være i stand til at fortælle forskellen mellem en vendt manga og en, der oprindeligt blev trykt fra venstre mod højre
  • Begynder skrifter i yokogaki i den vestlige begyndelse? Eller starter de bagest i bogen, ligesom med tategaki? (Forudsat at de holder samme siderækkefølge), ville det ikke blive forvirrende at læse fra venstre til højre, men at vende sider fra højre til venstre?
  • 1 @PeterRaeves Moderne bøger skrevet i yokogaki læser nøjagtigt som engelske bøger med hensyn til siderækkefølge, orientering, linierækkefølge osv.

"Manga-lærebøger" til at studere videnskab og matematik er gode eksempler på, hvad der ville være en undtagelse. Det er besværligt at beholde tategaki, hvis du vil have nogle ligninger i dem.